Tips Pergi Melancong. Ini Panduan Perlu Anda Tahu Sebelum Memilih Pakej Pelancongan

Tips Pergi Melancong. Ini Panduan Perlu Anda Tahu Sebelum Memilih Pakej Pelancongan

Panduan Perlu Anda Tahu Sebelum Memilih Pakej Pelancongan

Melancong adalah aktiviti yang merehatkan minda bersama kawan-kawan atau keluarga. Sebelum melancong mahupun pergi bercuti, anda perlu tahu perancangan percutian anda supaya tidak membazir, dan memastikan percutian berjalan dengan lancar. Perancangan kewangan adalah penting bagi mengelakkan daripada kekusutan selepas percutian. Berikut adalah beberapa tips berguna memilih pakej pelancongan dan panduan sebelum anda pergi melancong dengan pakej tersebut.

 • Semak pakej pelancongan dilanggan

Ramai antara kita mudah bersikap lepas tangan apabila melanggan pakej percutian ke luar negara menerusi agensi pelancongan. Anda mungkin menyangka istilah ‘pakej’ itu sudah menggambarkan bahawa semua urusan pergi-balik, penginapan, makan dan perjalanan di negara orang diuruskan sepenuhnya pihak agensi. Namun, ada juga segelintir agensi yang suka mengaut untung dengan menyembunyikan kos serta banyak perkara penting menerusi tawaran pakej.

 • Teliti waktu penerbangan

Sesetengah pakej memang nampak murah, tetapi waktu penerbangan berlepas adalah petang dan dijangka tiba ke destinasi sebelah malam. Jika keadaan ini berlaku, anda mungkin ‘hilang satu hari’ kerana kesuntukan masa dan kepenatan.

Ada sesetengah pakej menunjukkan perbezaan harga (lebih mahal sedikit), namun waktu penerbangannya pada awal pagi dan sampai sebelum tengah hari. Jadi, anda masih sempat untuk ronda-ronda bersama keluarga.

 • Semak pakej

Ada baiknya anda mencuri sedikit masa untuk meneliti apa sebenarnya yang ditawarkan pihak agensi dalam pakej percutian mereka. Sebagai ingatan, jangan mudah tertarik dengan atur caranya saja, sebaliknya lihat apa yang terkandung dalam pakej dan apa yang tidak ada. Selalunya bab ini ditulis pada akhir muka surat dengan saiz tulisan yang kecil. Jadi, berhati-hatilah supaya anda tidak mudah terpedaya!

 • Lihat atur cara

Bahagian ini juga penting untuk dicongak. Cuba buat sedikit kira-kira dengan membandingkan tempat lawatan, waktu yang diperuntukkan untuk membeli-belah dan masa untuk acara bebas. Jangan nanti anda merungut kerana terlepas pandang gandaan catatan acara bebas pada kertas atur cara.

 • Buat carian Internet mengenai hotel

Pasti ada di luar sana yang pernah kecewa kerana rupa hotel dijanjikan agensi pelancongan tidak sebaik mana, malah lebih rendah tarafnya berbanding rumah tumpangan. Anda perlu bijak menangani isu ini. Tanya pihak agensi mengenai taraf hotel yang disediakan sama ada dua bintang, tiga, bajet, standard atau bisnes. Tanyakan juga nama hotel untuk memudahkan anda merujuk keadaan sebenar bilik yang bakal anda huni.

 • Jadual makan

Ini penting untuk anda semak betul-betul. Rujuk agensi untuk tahu kekerapan sajian disediakan sepanjang di negara orang. Selalunya, pihak agensi hanya menyediakan sarapan pagi (di hotel), makan tengah hari dan makan malam di lokasi terpilih. Namun, ada juga pakej yang murah dan jadual makannya dikurangkan tetapi tidak ditulis secara jelas dalam atur cara. Jangan lupa untuk mengesahkan status halal bagi hidangan atau restoran yang dipilih pihak agensi. Biasanya pakej Muslim tidak menghadapi masalah makanan halal dan mereka lebih prihatin.

 • Kos tersembunyi

Masalah ini sering menjadi bahan rungutan pelanggan pakej pelancongan. Hakikatnya, majoriti kita selalu terlepas pandang mengenai cukai lapangan terbang, caj bagasi, tip, visa, bayaran masuk (ruang lawatan) dan makanan (sekiranya jadual makan tidak lengkap). Jadi, bersedialah dengan duit poket lebih untuk tujuan kecemasan. Anda harus sentiasa menjangkakan kos tersembunyi.

Loading...

Tags: #apa yang perlu anda semak sebelum melancong dengan pakej pelancongan #melancong #melancong dengan pakej pelancongan #panduan memilih pakej pelancongan #Panduan Perlu Anda Tahu Sebelum Memilih Pakej Pelancongan #panduan travel #tips melancong luar negara #tips memilih pakej pelancongan #tips sebelum membeli pakej pelacongan

Lokasi Mendaki Sekitar Kuala Lumpur, Putrajaya. Jom Semak 8 Lokasi Terbaik Ini!
Berikut adalah lokasi tempat yang terbaik untuk aktiviti pendakian di sekitar Kuala Lumpur,
20 Taman Tema Air Di Malaysia Berserta Harga Tiket. Destinasi Pilihan Cuti Sekolah!
Pernahkah anda tahu tentang kewujudan Malaysia in Miniature Land atau Mimaland di Gombak?
11 Kelebihan Jika Anda Travel Secara Solo
Terkadang menghabiskan waktu sendirian itu lebih baik daripada menghabiskan waktu untuk mengikuti keinginan
Tips Keselamatan Sewaktu Mengembara Secara Solo
Tips Keselamatan Pengembaraan Solo Memulakan pengembaraan secara solo, sama ada untuk jangka masa
 1. author

  info bandar ceme2 weeks ago

  Hello! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa?
  My blog covers a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit
  from each other. If you are interested feel free to shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way! http://firsturl.de/0wa4a78

  Reply
 2. author

  domino kiu kiu2 weeks ago

  Hello, constantly i used to check website posts here early in the
  morning, because i love to learn more and more. http://dominokiu.tk/

  Reply
 3. author

  sEvenbites2 weeks ago

  It’s an remarkable article in support of all the web users; they will get benefit from
  it I am sure. http://www.se7enbites.com/

  Reply

Leave a reply "Tips Pergi Melancong. Ini Panduan Perlu Anda Tahu Sebelum Memilih Pakej Pelancongan"

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.