Rahsia Untuk Berjaya Yang Perlu Anda Praktikkan Dalam Kehidupan

Rahsia Untuk Berjaya Yang Perlu Anda Praktikkan Dalam Kehidupan

Pernahkah anda terfikir, apa yang menyebabkan seseorang itu berjaya? Apa bezanya mereka dengan orang yang kurang atau tidak berjaya? Cuba fikirkan seseorang yang ternama dan telah berjaya. Adakah anda sama seperti mereka?

Kadangkala pengalaman orang lain boleh dijadikan pengajaran untuk diri sendiri supaya kita dapat memperolehi masa depan yang lebih baik. Mungkin benda itu nampak remeh tapi kalau dipratikkan atau diamalkan boleh membawa perubahan yang besar kepada diri. Berikut adalah rahsia-rahsia untuk berjaya dalam hidup.

Rahsia Untuk Menjadi Kaya Dan Berjaya

 1. Menguruskan Wang Dengan Baik

Tidak kiralah apa pun kerja anda, anda mestilah sudah mahir menguruskan hal ehwal kewangan sendiri.  Bezakan yang mana kehendak dan yang mana keperluan dan tahu aliran keluar masuk wang sendiri. Tidaklah bila sahaja mendapat gaji, duit anda terus habis dijoli. Buat bajet kewangan. Bila sudah mendapat gaji, rancang apa yang perlu dibayar, apa yang perlu dibeli dan sebagainya. Barulah kewangan anda akan lebih terurus.

 1. Mempunyai Sumber Pendapatan Kedua

Pada zaman sekarang ini, satu sumber pendapatan mungkin tidak mencukupi. Cubalah cipta pendapatan kedua. Contohnya buat dropship, ejen takaful, ejen affiliate ataupun berniaga atas talian.

 1. Mempunyai Strategi Sendiri

Orang berjaya tidak mengambil pendekatan hentam sahaja dalam melakukan sesuatu terutama perkara-perkara besar.  Mereka selalunya akan mengambil kira beberapa faktor seperti adakah ianya membawa kebaikan, berapa lama masa yang perlu diluangkan, adakah kebaikan tersebut untuk jangka panjang dan banyak perkara lagi.  Di samping itu, mereka juga mempunyai strategi untuk menerima kegagalan.  Kerana mereka yakin, ada perkara boleh berlaku di luar jangkaan dan setiap kegagalan ada pengajarannya.

 1. Mempunyai Tabung Simpanan

Orang yang berjaya mempunyai beberapa tabungan. Buatlah tabung simpanan, tabung kecemasan, tabung pelaburan, tabung umrah, tabung percutian dan pelbagai tabung untuk kegunaan anda. Tabung atau dana kecemasan ini sangat penting di saat menghadapi ujian atau masalah. Sediakan tabung kecemasan sekurang kurangnya 3 hingga 6 bulan gaji. Simpan sekurang-kurangnya 10% daripada pendapatan anda.

 1. Jangan Terlalu Mengikut dan Tangguhkan Kehendak

Ukur baju di badan sendiri. Tidak perlu bergaya hidup mewah sekadar untuk menunjuk kepada kawan-kawan anda. Belanja dan bergayalah mengikut kemampuan anda. Jangan mengikut apa yang orang lain buat. Jika orang lain memakai kereta mahal, anda juga ingin membeli kereta mahal. Ini salah!  Sebenarnya tidak perlu untuk mengikut apa yang orang lain buat kerana bukan semuanya baik atau sesuai untuk anda. Buat sesuatu yang anda suka dan rasa selesa. Sesuatu yang akan membawa kebaikan untuk anda. Tangguhkan kehendak anda. Jika diikutkan kehendak yang menggunung itu, sampai bila tidak akan ada penghujungnya. Pasti akan selalu sahaja ada barang hendak dibeli atau barang hendak ditukar. Utamakan keperluan dahulu sebelum membeli kehendak.

 1. Belajar Kawal Emosi

Individu yang tidak dapat mengawal emosi mampu melakukan sesuatu di luar jangkaan. Sesuatu yang mungkin akan membuat diri sendiri menyesal seumur hidup. Jadi, sebelum mengambil sesuatu tindakan atau meluahkan sesuatu, pastikan emosi berada dalam keadaan stabil.

 1. Jangan Buang Masa

Jangan dibazirkan masa untuk melakukan perkara-perkara yang tidak mendatangkan hasil. Sebelum anda menyesal kerana banyak masa yang telah dirugikan lebih baik anda isikan masa yang dimiliki sekarang ini dengan melakukan perkara yang lebih berfaedah

 1. Harus Ada Pegangan Hidup

Tanpa pengangan hidup, kita ibarat layang-layang yang terputus talinya. Tiada hala tuju malah masa depan pun nampak gelap.  Dengan adanya prinsip hidup, anda akan lebih fokus untuk meneruskan kehidupan seharian.

 1. Membeli Aset Hartanah Di Usia Muda dan Mulakan Pelaburan

Aset hartanah semakin tahun harga semakin naik. Setkan minda anda untuk membeli rumah di usia yang muda. Rumah mahal? Tidak mampu simpan untuk deposit rumah? Teruskan menggali ilmu hartanah ni. Melaburlah dengan bijak. Jauhi skim cepat kaya, skim yang membawa keuntungan cepat. Realiti kekayaan tiada jalan pintas. Kalau berjaya kaya cepat pun, tddak akan kekal lama. Banyak pelaburan di Malaysia yang dijamin kerajaan. Contohnya ASB. Simpan di Tabung Haji juga boleh dilakukan asalkan tetap dan berterusan dan menyimpan lebih daripada 10% gaji setiap bulan.

 1. Memiliki Kenderaan Bersesuaian Dengan Kemampuan Gaji

Beli kereta bukanlah perkara yang salah. Tetapi yang salah adalah membeli kereta yang tidak sepadan dengan gaji. Habis separuh gaji digunakan untuk membayar ansuran kereta. Jika anda baru bekerja, belilah dahulu kereta tempatan yang mampu milik.

 1. Bebas Daripada Membuat Hutang Jahat

Anda perlu bijak memilih untuk berhutang. Tidak perlu hendak berhutang demi perkahwinan yang gilang gemilang. Jauhi hutang peribadi untuk perkara-perkara yang tidak penting.

 1. Berangan Seiring Usaha

Tidak salah untuk berangan. Angan-angan tu merupakan langkah pertama untuk mencapai kejayaan. Tapi kalau tidak disertakan dengan usaha, ia sekadar angan-angan kosong. Usaha tangga kejayaan. Kejayaan tidak akan datang bergolek.

 1. Berfikiran Terbuka

Anda perlu sentiasa berfikiran terbuka kerana lain situasi, lain caranya untuk anda tangani dan begitu juga lain orang lain. Dengan berfikiran terbuka, anda akan lebih positif dan akan dapat melihat kehidupan dengan lebih jelas.

 1. Banyakkan Sedekah

Bersedekah tidak akan buat anda jadi miskin. Jika anda bersedekah RM100, mungkin Tuhan akan gantikan anda lebih daripada nilai yang anda sedekahkan itu. Mungkin bukan berbentuk wang tapi daripada segi kesihatan, kebahagiaan dan sebagainya.

 1. Kehidupan Perlu Diteruskan

Kehidupan yang dimiliki adalah anugerah yang tidak ternilai harganya. Walaupun kadangkala anda harus berdepan dengan pelbagai situasi yang merumitkan dan menyedihkan, langkah ke hadapan tetap perlu diteruskan. Kata orang, biarlah kita mengalah tapi jangan sesekali menyerah.

Loading...

Tags: #belajar dari pengalaman orang berjaya #cara hidup untuk berjaya #cara untuk berjaya #panduan untuk berjaya #petua berjaya dalam hidup #rahsia berjaya dalam hidup #rahsia untuk berjaya #Rahsia Untuk Berjaya Yang Perlu Anda Praktikkan Dalam Kehidupan #rahsia untuk jadi orang berjaya #sikap untuk berjaya #teknik urus diri #tips untuk kaya

author
Author: 
  Ketahui 25 Perkara Yang Lelaki Suka Tentang Wanita
  25 Perkara Yang Lelaki Suka Tentang Wanita Wanita adalah perhiasan indah di dunia.
  11 Idea Permainan Keluarga Di Waktu Lapang Dan Cuti Panjang
  Idea Permainan Keluarga Di Waktu Lapang Bukan selalu semua ahli keluarga dapat berkumpul
  Idea Permainan DIY Buat Anak Anda. Aktiviti Keluarga Di Waktu Lapang
  Idea Permainan DIY Buat Anak Anda Permainan dan kanak-kanak tak dapat dipisahkan. Ke
  Penipuan Pelaburan, Skim Cepat Kaya Dan Multi Level Marketing. Ini Panduan Patut Anda Tahu!
  Pelbagai pelaburan berbentuk wang, mata wang digital dan juga syarikat pemasaran rangkaian (multi
  1. author

   BlakeBig1 month ago

   Hello. I have checked your alamaya.info and i see you’ve got some duplicate content so probably it is the reason that
   you don’t rank hi in google. But you can fix
   this issue fast. There is a tool that creates articles like human, just search in google: miftolo’s
   tools

   Reply
  2. author

   http://conniespanties.com/blond-anal-slave-kone-brugt-som-en-hore-af-en-stor-pik-mog-gaping-rough/3 weeks ago

   whoah this weblog is great i like reading your posts. Stay up the
   great work! You realize, many people are searching round for this information, you could
   aid them greatly.

   Reply

  Leave a reply "Rahsia Untuk Berjaya Yang Perlu Anda Praktikkan Dalam Kehidupan"

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.