Minyak Masak Mudah Keruh Dan Kotor, Ini Petua Merancang Aktiviti Memasak Anda!

Minyak Masak Mudah Keruh Dan Kotor, Ini Petua Merancang Aktiviti Memasak Anda!

Ketika berada di dapur, anda perlu tahu satu perkara asas ketika menggoreng makanan. Perancangan dan penggunaan minyak masak secara betul dapat menjimatkan belanja dapur dan mengelak pembaziran.

Terdapat beberapa bahan masakan yang akan menyebabkan minyak masak tidak dapat digunakan lagi apabila anda menggoreng bahan-bahan masakan ini. Oleh sebab itu, anda perlu tahu, jika anda menggunakan minyak masak yang baharu, maka minyak masak tersebut akan berubah menjadi tidak jernih dan berbau, mengakibatkan minyak masak tersebut tidak dapat lagi digunakan untuk menggoreng.

Jadi, adalah penting untuk anda merancang dalam menggoreng. Ikuti turutan yang betul iaitu goreng bahan masakan yang tidak menjejaskan minyak masak terlebih dahulu. Kemudian, untuk gorengan yang terakhir sebelum minyak dibuang, barulah anda menggoreng bahan-bahan masakan seperti di bawah.

Tips Merancang Aktiviti Memasak Supaya Kekal Jimat

  1. Ikan masin

Ikan Masin

Ikan masin bukan sahaja akan membuat minyak masak berbau dan menjadi keruh, malah dapur anda juga akan dipenuhi aromanya yang kuat. Oleh itu, pastikan anda menggoreng ikan masin untuk kali terakhir selepas selesai menggoreng bahan masakan lain.

  1. Ikan pekasam

Ikan Pekasam

Seperti mana ikan masin, bahan masakan ini mempunyai sifat yang sama. Jadi, menggunakan minyak masak yang baharu akan menyebabkan pembaziran.

  1. Hati dan pedal ayam

Hati Dan Pedal Ayam

Ketika menggoreng ayam, pastikan bahagian ini digoreng selepas anda siap menggoreng bahagian isi.

  1. Telur ikan

Telur Ikan

Ketika menggoreng telur ikan, selain akan menyebabkan minyak menjadi keruh, sisa telur yang tercerai akan menyebabkan minyak tersebut tidak sesuai lagi untuk diguna kembali.

  1. Telur dadar

Telur Dadar

Menggoreng telur dadar yang baik dan sedap memerlukan teknik yang betul. Tetapi, kesan selepas menggoreng telur dadar menyebabkan minyak masak tidak sesuai digunakan lagi kerana meninggalkan bau dan akan berbuih apabila menggoreng bahan masakan lain selepas itu.

  1. Bahan masakan berperap

Bahan Masakan Berperap

Bahan masakan berperap seperti ikan cencari sambal, ayam perap madu, ayam berempah dan sebagainya akan meninggalkan bau yang kuat pada minyak masak. Malah, minyak masak akan tidak jernih lagi selepas menggorengnya.

  1. Makanan bersalut

Makanan Bersalut

Bahan masakan bersalut seperti ikan celup tepung, ayam bersalut tepung, ayam crispy dan sebagainya akan meninggalkan sisa salutan di dalam minyak.

  1. Ikan bilis

Ikan Bilis

Menggoreng ikan bilis akan mengeruhkan minyak dan meninggalkan bau. Minyak tidak sesuai lagi digunakan selepas menggoreng ikan bilis.

  1. Bawang goreng

Bawang Goreng

Menggoreng bawang goreng untuk dimakan bersama sup dan apa-apa sahaja hidangan lain akan ‘merosakkan’ minyak masak serta meninggalkan bau bawang yang kuat pada minyak minyak. Maka minyak selepas menggoreng bawang merah tersebut tidak elok lagi digunakan untuk menggoreng.

  1. Paru-paru dan organ dalaman

Paru Dan Organ Dalam

Seperti mana hati dan pedal ayam, menggoreng paru-paru lembu atau organ dalaman haiwan ternakan seperti lembu dan kambing akan menyebabkan minyak berbau dan keruh.

Loading...

Tags: #Bahan masakan yang merosakkan minyak #bahan mengotorkan minyak masak #cara elak membazir minyak masak #cara jimat minyak masak #cara jimatkan minyak masak #cara menggoreng #elak minyak masak kotor #menggoreng #minyak masak keruh #minyak menggoreng #petua rancang memasak #tips guna minyak masak #tips jimat di dapur #tips menggoreng

Menghilangkan Bau Kurang Enak Di Dapur Anda Dengan Tips Mudah Ini!
Dapur merupakan salah satu ruangan penting dalam rumah kerana di situlah semua makanan
Bahan-Bahan Asas Masakan Yang Perlu Ada Di Dapur Anda. Petua Memasak!
Bahan Asas Masakan Wajib Ada Di Dapur Anda Ketika Anda terlalu malas untuk
7 Bahan Perasa Asas Perlu Ada Di Dapur Anda
Dalam sesuatu masakan, selain sihat dan berkhasiat, tentunya kita juga harus mempertimbangkan rasa.
Kelengkapan Dapur Wajib Dimiliki Jika Berpindah Ke Rumah Baru
Memasuki kediaman baru atau pindah rumah adalah sebuah langkah besar dalam kehidupan seseorang,

Leave a reply "Minyak Masak Mudah Keruh Dan Kotor, Ini Petua Merancang Aktiviti Memasak Anda!"

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.