Kos Pembiayaan Anak-Anak Pada Masa Kini

Kos Pembiayaan Anak Anak Pada Masa Kini

Bagi mereka yang baru menjalani hidup sebagai ibu bapa, pembiayaan untuk keperluan anak-anak merupakan sebahagian daripada komponen penting dalam perbelanjaan keluarga. Oleh itu, belum lagi terlewat untuk membuat persediaan awal dengan merancang perbelanjaan bagi mengatasi kos sara hidup berkeluarga.

Kos Pembiayaan Anak-Anak – Persediaan Kepada Bakal Ibubapa

Berikut disenaraikan beberapa perbelanjaan yang anda perlu mengambil kira dalam perjalanan kehidupan berkeluarga.

Kos Bersalin

Para ibu yang bakal bersalin akan melalui beberapa proses serta jagaan yang rapi seperti:

  • Prenatal (antenatal) – pemeriksaan, prosedur perubatan, ujian serta makanan tambahan
  • Natal – Kelahiran
  • Postnatal – Penjagaan selepas kelahiran bagi ibu dan juga anak

Kadar caj yang sebenar bergantung kepada beberapa faktor, seperti kos kelas penempatan bilik hospital. Begitu juga jika anda ingin membuat rawatan di hospital swasta atau hospital kerajaan. Pilihan rawatan di hospital kerajaan akan melibatkan kos yang lebih rendah. Berikut adalah beberapa perbezaan peruntukan bagi kos rawatan antara fasiliti di hospital swasta dan hospital kerajaan:

Kos Kelahiran 1

Kos anggaran di atas merangkumi kelahiran yang tidak rumit dengan perkhidmatan asas. Kos ini tidak termasuk caj bagi rawatan tambahan dan prosedur seperti pentadbiran epidural (ubat tahan sakit untuk para ibu bagi melahirkan anak) yang mungkin memakan kos sekitar RM1,000 untuk hospital swasta.

Dengan penjagaan rapi persendirian, anda mungkin akan dikenakan bayaran tambahan untuk perubatan bayi baru lahir dan yuran jururawat yang berjumlah RM1,000 hingga RM2,500. Penjawat awam dan para pesara (merangkumi pasangan juga) mendapat manfaat daripada menggunakan rawatan di hospital kerajaan kerana mereka dikecualikan daripada yuran tertentu, seperti caj wad dan beberapa prosedur pranatal.

Bagaimana anda boleh membayarnya?

  • Pembayaran Sendiri

Jika anda tidak membuat perancangan bagi perbelanjaan perubatan (termasuk mengandung) dan tidak mempunyai insurans, berkemungkinan juga anda perlu berdepan dengan kos hospital serta kelahiran (purata untuk kelahiran normal adalah 1 hingga 2 hari dan untuk kelahiran pembedahan Caesarean adalah 3 hingga 5 hari) menggunakan kewangan anda sendiri. Anda mungkin dikehendaki membayar deposit yang bermula dari RM1,000 di kebanyakan hospital kerajaan dan sebanyak RM3,500 bagi hospital swasta.

  • Faedah Perlindungan Perubatan Syarikat

Ada syarikat yang menanggung bil rawatan untuk pekerja mereka. Namun begitu, perlindungan perubatan yang disediakan sesebuah syarikat, pada lazimnya, tidak merangkumi segala-galanya (atau keseluruhan), berkaitan seperti yuran dan penjagaan bagi bayi baru lahir. Terdapat juga hospital swasta yang mengenakan terma dan syarat yang memerlukan anda membuat pembayaran terlebih dahulu dan membuat tuntutan kemudian. Oleh itu, anda perlu memeriksa bentuk rawatan yang dibiayai oleh syarikat tempat anda bekerja terlebih dahulu.

  • Insurans

Ini adalah pilihan yang terbaik untuk menyelesaikan bil-bil hospital. Untuk jumlah liputan perlindungan, anda perlu membeli polisi yang merangkumi perkara yang berkaitan dengan kehamilan. Walau bagaimanapun, polisi demikian biasanya dibeli oleh bakal para ibu (atau ia disertai dengan pelan perlindungan keluarga) sebelum kehamilan. Ini adalah kerana kebanyakan polisi tidak membolehkan anda untuk membuat tuntutan (atau hanya sebahagiannya) sehingga berakhir tempoh menunggu, biasanya dari 8 bulan hingga 2 tahun.

Kos-kos Lain

Apabila anak anda semakin membesar, kos perbelanjaan hariannya turut meningkat. Walaupun ia adalah suatu kegembiraan untuk melihat bayi anda membesar, tanggungan kewangan anda juga bertambah. Berikut adalah beberapa perbelanjaan keluarga untuk seorang kanak-kanak berumur daripada 0-6 tahun seperti di bawah:

Perbelanjaan Makanan Serta Bekalan

Pada peringkat awal, anda mungkin selesa dengan hadiah-hadiah yang diterima dari segi pemakaian dan makanan, terutamanya jika anda mempunyai ramai sanak saudara dan juga kawan-kawan yang sanggup membantu anda.

Tetapi tidak lama kemudian, anda perlu membuat persediaan awal untuk menjaga rapi kewangan anak anda serta perbelanjaan bermula daripada pakaian hingga kepada alat-alat permainan mereka. Pertimbangkan beberapa senarai di bawah bagi keperluan anak anda dan berapa banyak kos diperlukan:

Bujet Keluarga 2

Urus Duit Untuk Anak 3

Pengasuhan / Nurseri

Apabila kedua-dua pasangan bekerja, salah seorang dari pasangan tersebut harus berfikir siapa yang harus menjaga anak mereka. Pada masa ini, secara purata yuran bulanan untuk pengasuh berlesen bermula dari RM750 ke RM1,500, dan kemudian biasanya termasuk aktiviti-aktiviti pengajaran dan pendidikan. Pengasuh bayi yang berasal dari pinggir dan luar bandar akan mengenakan caj kurang daripada mereka yang menetap di bandar.

Perlindungan Insurans / Takaful / Pelan Simpanan

Sekiranya anda mempunyai perlindungan insurans / takaful serta pelan simpanan, anda dapat memberikan kemudahan pendidikan untuk anak-anak dengan lebih baik. Perlindungan insurans / takaful dan wang simpanan dapat mengurangkan bebanan kewangan anda untuk menampung perbelanjaan anak-anak.

Rujukan :

www.loanstreet.com.my

Loading...

Tags: #anggaran kos pembiayaan anak #belanja anak #belanja isi rumah #belanja keluarga #Dihimpit kenaikan kos #kos bersalin di hospital kerajaan #kos bersalin di hospital swasta #kos menyara seorang anak pada masa kini #Kos Pembiayaan Anak-Anak #kos pembiayaan anak-anak pada masa kini #kos sara hidup #Kos Sara Hidup Masa Kini #Kos untuk pembiayaan anak-anak pada masa kini #persediaan bakal ibu bapa

Lokasi Mendaki Sekitar Kuala Lumpur, Putrajaya. Jom Semak 8 Lokasi Terbaik Ini!
Berikut adalah lokasi tempat yang terbaik untuk aktiviti pendakian di sekitar Kuala Lumpur,
Anak Tidak Suka Makan Sayur? Ini Tips Boleh Ibu Bapa Cuba!
Tips Mengajar Anak Tidak Suka Makan Sayur Sayur dan buah-buahan bukanlah makanan kegemaran
Ketahui 25 Perkara Yang Lelaki Suka Tentang Wanita
25 Perkara Yang Lelaki Suka Tentang Wanita Wanita adalah perhiasan indah di dunia.
Amalan Ibu Mengandung : Mudah Bersalin, Dikurnia Anak Soleh Dan Solehah
Amalan Mudah Bersalin, Dikurnia Anak Soleh Dan Solehah Kehamilan memang saat yang amat ditunggu-tunggu

Leave a reply "Kos Pembiayaan Anak-Anak Pada Masa Kini"

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.