Cara Mengurus Kewangan Ketika Usia 40-an

Cara Mengurus Kewangan Ketika Usia 40 An

Apabila mencapai usia 40-an, anda mungkin telah berada di kemuncak kerjaya dan memperoleh pendapatan yang tinggi. Ketika itu juga, anda kian menghampiri usia persaraan anda. Jika anda masih belum merancang tentang persaraan anda, masih belum terlambat untuk anda berbuat sedemikian.

Cara Mengurus Kewangan Diusia 40-an

Berikut beberapa aspek perancangan kewangan yang perlu diberikan perhatian untuk golongan yang berusia 40-an.

  • Perancangan Persaraan

Bagi golongan yang berusia 40-an, anda mungkin mempunyai simpanan yang berjumlah antara ribuan hingga jutaan ringgit. Simpanan ini boleh dijadikan sebagai dana untuk membuat perancangan persaraan anda. Anda boleh memulakan pelaburan dengan wang simpanan sebanyak RM20,000. Selain itu, anda juga boleh melabur secara tetap pada setiap bulan sebanyak RM1,000. Dalam tempoh 20 tahun, pelaburan tersebut boleh menjangkau RM1.5 juta untuk simpanan hari tua anda (dengan jangkaan pulangan sebanyak 8% setahun).

  • Seimbangkan Pelaburan

Dengan tempoh usia persaraan yang berbaki antara 10 tahun hingga 20 tahun, anda perlu menentukan jenis pelaburan anda. Jika anda ingin melabur dalam unit amanah, perunding unit amanah perlu menentukan terlebih dahulu profil risiko anda berdasarkan kepada umur, tempoh masa pelaburan dan jangka masapersaraan. Berdasarkan profil risiko tersebut, syarikat pelaburan akan mencadangkan kepada anda jenis portfolio pelaburan yang bersesuaian.

Terdapat lima kategori profil risiko pelabur, yang boleh dijadikan panduan untuk menentukan jenis pelaburan.

Jadual Perancangan Kewangan Usia 40an

  • Perlindungan Untuk Diri dan Tanggungan

Anda perlu melindungi diri dan tanggungan anda daripada sebarang kemungkinan yang berlaku. Anda mungkin ditimpa kemalangan, diberhentikan kerja, menghidap penyakit kronik dan sebagainya. Oleh itu, anda perlu mencarum dalam takaful atau insurans yang menawarkan perlindungan yang bersesuaian dengan keperluan anda. Antaranya, perlindungan kemalangan peribadi, perlindungan kesihatan, perlindungan insurans bertempoh, kad perubatan dan sebagainya.

Selain itu, jika anda melabur dalam unit amanah untuk tujuan pendidikan, pilihlah unit amanah yang menyediakan takaful / insurans hayat dan kemalangan peribadi percuma. Sekiranya berlaku kejadian yang tidak diingini kepada diri anda, maka anda dan tanggungan akan dilindungi oleh takaful / insurans ini.

  • Pendidikan Anak

Dalam usia 40-an, mungkin ada anak-anak anda yang telah melangkah ke sekolah menengah dan bakal memasuki universiti awam dan institusi pengajian tinggi. Oleh itu, anda perlu membuat perancangan supaya anda mempunyai sumber kewangan yang mencukupi untuk menampung pendidikan mereka apabila melanjutkan pelajaran kelak. Melaburlah dalam skim pelaburan yang boleh memberikan pulangan tinggi dalam jangka masa pendek. Anda mungkin perlu melaburkan sebahagian wang simpanan anda dan melabur secara tetap pada setiap bulan supaya dalam tempoh 5 tahun hingga 10 tahun, anda telah mempunyai wang yang mencukupi untuk keperluan pendidikan anak anda.

Rujukan :

Amanah Saham Nasional

SmartInvestor (2017)

Loading...

Tags: #asb #Cara Mengurus Kewangan Ketika Usia 40-an #pelaburan masa depan #perancangan dan pelaburan kewangan ketika usia 40-an #Perancangan kewangan ketika usia 40-an #perancangan masa depan apabila berumur 40 tahun #perancangan persaraan #perancangan untuk anak-anak #perlindungan diri dan tanggungan #saham

Lokasi Mendaki Sekitar Kuala Lumpur, Putrajaya. Jom Semak 8 Lokasi Terbaik Ini!
Berikut adalah lokasi tempat yang terbaik untuk aktiviti pendakian di sekitar Kuala Lumpur,
Anak Tidak Suka Makan Sayur? Ini Tips Boleh Ibu Bapa Cuba!
Tips Mengajar Anak Tidak Suka Makan Sayur Sayur dan buah-buahan bukanlah makanan kegemaran
Ketahui 25 Perkara Yang Lelaki Suka Tentang Wanita
25 Perkara Yang Lelaki Suka Tentang Wanita Wanita adalah perhiasan indah di dunia.
Amalan Ibu Mengandung : Mudah Bersalin, Dikurnia Anak Soleh Dan Solehah
Amalan Mudah Bersalin, Dikurnia Anak Soleh Dan Solehah Kehamilan memang saat yang amat ditunggu-tunggu

Leave a reply "Cara Mengurus Kewangan Ketika Usia 40-an"

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.